Een uitvaart. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

uitvaart doetinchem

Een uitvaart is een verdrietige en moeilijke periode. Er komt veel bij kijken en dat maakt het geheel nog moeilijker, vooral omdat je midden in het rouwproces zit. Of het nu uit het niets voorkomt, of je wist al dat het eraan kwam, het is altijd enorm lastig. Er zijn bepaalde stappen die gezet moeten worden als iemand overlijdt. Iedere uitvaart is anders en er zijn ook altijd andere wensen die mensen of nabestaanden hebben voor een uitvaart. Wat is de wens: een begrafenis of crematie, is het besloten of voor iedereen toegankelijk, is de overledene religieus, wordt er een toespraak gehouden of is er alleen een afscheid? Dit soort vragen kunnen helpen bij het regelen van een uitvaart.

Uitvaartzorg

Een uitvaart regelen is niet een makkelijke opgave. Voornamelijk omdat je bijvoorbeeld als nabestaande in een emotionele periode zit. Het kan dan erg fijn zijn om een professional in de arm te nemen hiervoor. Een uitvaart kan overal in Nederland plaatsvinden en hoeft niet per se gedaan te worden in de woonplaats van de overledene. Maar als je graag wil dat dit wel in de stad gebeurd waar je woont, dan is dit natuurlijk alleen maar beter voor de nabestaanden in verband met het bezoeken van de graf bijvoorbeeld. Woon je in de Achterhoek? Dan kies je bijvoorbeeld eerder voor een uitvaart in Doetinchem. Een uitvaartverzorger is zo’n professional. Hij of zij kan je helpen met het hele proces rondom de uitvaart. Bij hem of haar kun je je wensen kwijt en vervolgens nemen zij alle zorg uit handen, zodat je zelf geen zorgen hebt. Je hebt tenslotte al genoeg aan je hoofd.

Stappen

De stappen die je moet nemen als iemand is overleden zijn belangrijk voor het hele proces. Als iemand is overleden kun je dit aangeven bij de huisarts. De huisarts geeft vervolgens een verklaring van overlijden. Je moet binnen 6 dagen bij de gemeente hebben aangegeven dat iemand is overleden. Dit kan alleen als je de verklaring van de huisarts hebt. Hierna krijg je een overlijdensakte van de gemeente. De aangifte hiervan wordt vaak door de uitvaartverzorger gedaan, maar dit kan ook zelf gedaan worden via de website van de gemeente. Mocht je nog geen contact hebben opgenomen met de uitvaartverzorger, dan kan dat nu. Je kan hier de wensen bespreken rondom de uitvaart en de uitvaartverzorger regelt het allemaal.

Nazorg

Een uitvaart is zoals gezegd een ingrijpend proces en vooral na de uitvaart zullen de nabestaanden het er nog lang moeilijk mee hebben. Een uitvaartverzorger biedt hier ook hulp. Een uitvaartverzorger kan op meerdere vlakken helpen, zowel emotioneel als functioneel. Er moeten veel dingen geregeld worden, ook na het overlijden van een persoon. Denk dan aan administratieve zaken (zoals de erfenis) of een luisterend oor.