Hoe ga je om met het verlies van een dierbare

uitvaart

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een dierbare verliezen. Voor niemand is dit leuk. Het hoort er nu eenmaal bij. The Circle of life. We hebben het gezien in de Lion King. Met vallen en opstaan word je volwassen, kom je je geliefde tegen en keer je terug naar je oude nest. Elke levensfase is uniek en is mooi. De laatste fase is voor de meeste mensen de moeilijkste. Afscheid nemen van opa en oma is niet makkelijk. Nog moeilijker is het als een vader afscheid moet nemen van zijn kind. Het verlies is natuurlijk ondraaglijk. Hoe kun je toch verder met je leven?

Afscheid nemen van je dierbare

Dit is een moeilijke fase. Soms is deze fase jou niet eens gegund. Het leven kan abrupt eindigen. Een auto-ongeluk dient zich namelijk niet van te voren aan. Heb je wel de kans om op het sterfbed afscheid te nemen van je dierbare? Wees dan op tijd. Bespreek eventueel nog zaken die nog niet besproken zijn.

De uitvaart

De tijd van de uitvaart is gekomen. De grafsteen gaat geplaatst worden. Belangrijk is dat de begrafenis wordt vormgegeven naar aanleiding van de wensen van de overledene persoon. Laat de uitvaart over aan een professionele uitvaartonderneming. Op deze manier kunnen jij en je familie in alle rust toewerken naar de uitvaart en hebben jullie tijd om te rouwen.

Na de uitvaart

Het dagelijks leven kan leeg voelen zonder die ene persoon om je heen. De kleine dingetjes die je gewend was om samen te doen voelen ineens vreemd en ongewoon. Probeer deze last niet alleen te dragen. Zoek steun bij vrienden en familie. Het verlies voelt nog erg vers. Kijk er niet van op als je ineens in tranen uitbarst. Het is eigenlijk mooi als het je zoveel doet. Een dierbare verliezen is natuurlijk niet niets.

Pak je leven weer op

Na een tijdje rouwen kan je niet anders dan je leven weer oppakken. Ga niet depressief in huis zitten, hier schiet je niks mee op. Dat zou je dierbare niet gewild hebben.